De heer Cees Streefkerk toonde op zijn Instagram hoe hij Snert Soep maakte met Lufo Producten en wij willen dit graag met jullie delen. Volg zijn Instagram want hij houdt van koken en deelt graag zijn kookkunsten op Instagram, zo kun je ook een filmpje van de Surinaamse Pom vinden. Omdat je moeilijk via Instagram je recept kan delen, geven wij hieronder ons Snert soep recept mee. Omdat er ook veel vraagtekens zijn op de vraag, wat het verschil is tussen snert en erwtensoep, leggen wij dit ook graag uit.
Wat is het verschil tussen Snert en Erwtensoep?
Snert en erwtensoep worden door heel wat mensen in Nederland verkeerdelijk door elkaar gebruikt. Snert en erwtensoep zijn echter niet dezelfde soep!
Het verschil zit hem in de bereiding. Hoewel de beide soepen uit dezelfde basis ingrediënten bestaan – erwten, groenten, en rookworst, voeg je aan snert ook nog zoutvlees, varkensstaart, spek en botten toe.
Daarnaast kan je snert pas officieel snert noemen wanneer je de soep een dag laten rusten hebt. Na een dag zal de gelatine in het bot zich namelijk met de soep mengen waardoor de soep heel wat dikker wordt.
De naam snert komt oorspronkelijk van het Friese woord sneirts, wat in een teug betekent. De soepliefhebber die zal de heerlijke smaak van de soep dit als een uitstekende omschrijving vinden.
Probeer deze Surinaamse Snert soep recept
Ingrediënten:
1 knolselderij
- 1 grote UI
- 1 pk.350 gram LUFO Zoutvlees
- 1 pk. 350 gram LUFO Varkensstaart
- 2 stuk. Schouder Karbonade en/of Speklappen
- 2 Rookworsten
- 1 bos +/- 30 gram verse selderij
- 500 gram SPLITERWTEN
- 3 Bouillon blokken (Rund of Kip)
- 1 grote aardappel
- 2 preien – 3 teentjes knoflook en 1 kleine Tomaat
BEREIDINGSWIJZE:
Stap voor stap koken
- Breng in de soeppan 2 liter water met de erwten, 2 blaadjes Laurier en de Bouillon blokken gedurende 20 minuten aan de kook
- Ondertussen het zoutvlees en varkenstaarten ontzouten door ze uit te koken ca. 15 minuten, ververs het water in de pan en laat het opkoken, snij het vlees en de staarten in stukken en of blokken.
- De Knolselderij in stukken snijden, de Preien en selderij goed wassen en snijden, de Prei in halve ringen en de Selderij fijn.
- De gesneden Zoutvlees, Varkensstaarten en Karbonade (en/of Speklappen) bakken met wat gesneden uien, knoflook, Tomaat en gemalen zwarte peper daarna met toevoeging van een kopje water op een zacht pitje ongeveer 10 minuten laten door sudderen, stoven.
- Voeg de knolselderij, Gekookte aardappel, Prei en ¾ van de Selderij (zie punt 3) toe aan de pan met de erwten en daarna het gestoofde vlees (zie punt 4)
- Snij de Rookworst in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de Selderij
- Laat het totaal op een zacht pitje door koken. Let wel op dat je regelmatig in de soeppan blijft roeren, zodat de soep op de bodem van de pan niet aanbrand.
Bereidingstip:
- De Soep kun je aanlengen met water of Bouillon als je vind dat het te dik is.
- De soep is de volgende dag lekkerder. Bewaar afgedekt afgekoeld in de koelkast.
- Kan geserveerd worden met stokbrood of Knoflook brood.
Tip uit Suriname: Maak een sambal van samen ketjap, suiker, Knoflook en verse peper en voeg een halve thee lepel of meer toe aan je Erwten soep.
Variatie tip: Deze Soep leent zich voor verschillende variaties, bij voorbeeld met Varkens en of Runderen krabbetjes.
Heerlijk en Smakkelijk eten