Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar mijn pom moet smeuïg zijn; niet te droog en ook niet te nat. Het stuk pom op mijn bord moet helemaal warm zijn en één geheel vormen en mag zeker niet te compact zijn, maar mag evenmin uit elkaar glijden. Ik hou van zoet/zure pom; niet te zoet en zeker ook niet te zuur. In mijn pom zit hoofdzakelijk scharrelkip met been en zoutvlees met-, en zonder (kraak)been. Laat mij hier gelijk aan toevoegen dat ik lichtelijk teleurgesteld ben als er geen zoutvlees in m’n pom zit, maar als een pom overigens wel voldoet aan de te stellen eisen, houdt niets mij tegen om het met smaak te verorberen. Niet voor niets is pom een van de Surinaamse gerechten die op hoogtijdagen met ster op het menu prijkt!
Wat voor pom jij je gasten voorschotelt moet je natuurlijk zelf weten. Het is per slot van rekening een kwestie van smaak, verkrijgbaarheid en wat er in je portemonnee zit.
Zelf hanteer ik nog steeds één en dezelfde stelregel als het op eten aankomt: op eten wordt niet bezuinigd. Zoals ik pom heb leren eten en later ook zelf heb leren bereiden, staat en valt dit beproefde Creools-Surinaams ovengerecht, met het op de kop tikken van de juiste onversneden pomtayer. Het zelf raspen is niet meer van deze tijd. Je moet er daarom op kunnen vertrouwen dat de diepvries tayer die je koopt goed is. Je hoort wel eens verhalen over toevoegingen, zoals geraspte kookbananen, wat natuurlijk ‘not done’ is. Kortom, er mag niets mankeren aan de pomtayer die je in de toko of supermarkt uit het diepvriesvak haalt. Vandaar ook dat de meeste Surinamers zweren bij een bepaald merk. Voor mij is dat zonder enige twijfel LUFO pom taya.
Dit simpelweg omdat ik er 100% van overtuigd ben dat er in de Lufo pomtayer alleen maar Surinaamse tayer zit, die onder de meest gunstige omstandigheden is gekweekt, geoogst, verwerkt en verpakt.
Over smaak valt niet te twisten en je komt in kookboeken en op internet uiteenlopende pomrecepten tegen, waaruit je uiteindelijk zelf je receptuur ontwikkelt en vervolgens ook vasthoudt. De kanttekening die ik daarbij maak is dat een echte pom, evenals een lekkere Surinaamse pastei, inmiddels echt wel is uit-ontwikkeld. Voor vergaande experimenten met deze over de eeuwen heen tot stand gekomen gerechten is er mijns inziens geen ruimte meer. Zij vallen simpelweg niet meer te verbeteren! Kom mij dan ook niet aanzetten met een “luxe pom”, waaraan bijvoorbeeld Chinese vruchten zijn toegevoegd. Dat is echt ‘not done’.
Als ik pom maak is het niet alleen met Lufo pomtayer, maar zeker ook met Lufo zoutvlees. Of het zoutvlees nu vacuüm verpakt is of uit een emmertje komt, maakt op zich niet uit, omdat ik weet dat het vlees met zorg is geselecteerd en volgens een beproefd recept is geprepareerd.
Joost mag weten waar de concurrentie haar vlees vandaan haalt, en welke delen van het rund ze in hun zoutvlees verwerken en hoe. Voor mij geldt echter net als bij die Surinaamse verzekeraar: “Zeker is zeker”. De wetenschap datLufo een op en top Surinaams bedrijf is dat voldoet aan alle normen en continue bezig is met het verbeteren van haar producten, sterkt mij nog meer in mijn overtuiging.
Van mijn oma Sies Becker-Harlim en mijn moeder Carla Meyer-Becker weet ik dat je pom maakt met (gezouten) roomboter. Vandaar ook dat olie en/of margarine er bij mij niet aan te pas komen. Zoals eerder aangegeven zit er in mijn pom scharrelkip oftewel harde kip. In Suriname kies ik standaard voor Sranan Fowru. De enige delen van de kip die voor wat mij betreft niet in pom thuis horen zijn borstvlees, orgaanvlees en poten. In mijn pom kan je dus gerust ook een stuk rug of nek aantreffen. Tenslotte is het van groot belang dat je aan het in stukken kappen van de kip geen botsplinters overhoudt.
Voor ons familierecept met toelichting verwijs ik u naar ….
Pom eet je bij voorkeur op warme rijst en groenten zoals kousenband of snijbonen. Peper en/of zuurgoed kan iedereen daar naar smaak aan toevoegen. Van oudsher werd pom o.a. geserveerd met een stuk gekookte rijpe banaan en geconserveerde rode bieten. Wanneer een pom bestemd is om als broodbeleg te dienen, kan je i.p.v. kip met been, het beste kiezen voor dijbeenfilet.
Een klaargemaakte pom of delen daarvan laten zich makkelijk invriezen om op elk gewenst moment weer te worden ontdooid en opgewarmd. Het mag dan ook niet verbazen dat Lufo vanaf 2017 ook kant en klare pom op de markt heeft gebracht. Voor wat een recente recensie op de kant en klare Lufo pom betreft verwijs ik jullie tenslotte graag naar een artikel van comedian Howard Komproe in de NRC van 5 september 2019. In dit artikel beschrijft hij op treffende wijze hoe hij tezamen met actrice Jetty Mathurin de proef op de som neemt.
Geschreven door Dhr. M
—————————————————————————————
Familierecept
met elkaar vermengen
—————————————————————————————
Apart binnen 30 minuten bereiden i/e ruime pan of wok
Toelichting
De kipdelen voorzien van zout, zwarte peper en nootmuskaat en deze in een ruime wok in roomboter lichtbruin bakken. Daar de uien aan toevoegen en deze fruiten, waarna je er eerst de in dobbelstenen gesneden stukjes uitgekookte zoutvlees en de in kleine stukjes gesneden ontvelde verse tomaten aan toevoegt. Voeg een royale handvol fijngesneden selderij aan het geheel toe, evenals kippenbouillon of zout naar smaak en een flinke scheut tomatenketchup. Voeg een mok kokend water toe en een doorgeprikte Madam Jeanet peper, waardoor de jus lekker ruikt en smaakt, zonder peper (heet) te worden.
Voeg een handvol selderij en 90% van de jus toe aan de ontdooide tayer, evenals een klein potje picalilly, 3/4 liter sinaasappelsap en 2 a 3 eetlepels bruine suiker. Schenk iets meer dan de helft van het mengsel in een beboterd bakblik, verdeel het vlees daar over en schenk de rest van het mengsel daar bovenop. De rest van de jus er overheen verdelen, de bovenlaag met een vork egaliseren en er nog wat klontjes roomboter overheen leggen. De schaal in het midden van een op 175 graden C voorverwarmde oven leggen en gedurende 90 tot 110 minuten laten garen. De pom kan uit de oven zodra er geen tayer blijft hangen aan een daarin gestoken vork.
Om vooraf zeker te stellen dat de pom goed smaakt, kan je een hoge eetlepel van het mengsel in een koekenpan op middelmatig vuur roerbakken, laten garen en proeven. Als je dat proeft, weet je zelf wel of je mengsel perfect is of dat er nog iets aan moet worden toegevoegd.
Tags: Surinaamse Recepten, Surinaamse-pom© 2018 Landshaper Wordpress Webdesign Designed by Innova Design Amsterdam
1 Comment
Carl
Posted on August 08, 2019
Heel goede uitleg. Bedankt ervoor.