Op zoek naar een Kerrie marinade recept?
Op de blog van dhr. Ricardo Meyer vonden we een erg lekker recept om kerriekip met een marinade van Lufo te maken. Op zijn website GroetenuitSuriname.com legt hij uit hoe je makkelijk en snel een super lekkere kerriekip kan maken met de kerrie marinade die Lufo aanbiedt.
Dhr Ricardo is een fervent schrijver. Zo schrijft hij heel wat over politiek, familie en de lekkere – multiculturele – gerechten van Suriname. Op zijn blog deelt hij erg vaak lekkere Surinaamse gerechten die hij van vrienden en familie heeft – soms deelt hij zelfs geheime familierecepten!
Maar wat is dat nou eigenlijk – Kerrie?
Wat is het verschil tussen Kerrie, Curry en Masala?
Heel wat mensen in Nederland gebruiken de termen Kerrie, Curry en Masala wel eens door mekaar – en dat begrijpen we maar al te goed. Kerrie en Curry… dat klinkt toch ook gewoon een beetje hetzelfde, niet?
Wanneer we kijken naar Masala zien we dat masala eigenlijk een mengeling is van verse kruiden en specerijen. Deze kruiden worden gemalen en geroosterd waardoor het aroma en de oliën van deze sappen naar buiten komen. Masala is van oorsprong Indisch. De Hindoestanen hebben Masala dan later onder andere in Suriname geïntroduceerd.
Curry daarentegen is een beetje vergelijkbaar met de masala die wij in Suriname kennen. Toch heeft curry een volledig andere kruidensamenstelling. In feite is curry gewoon een Engelse naam voor de authentieke masala die uit India komt.
Maar wat is Kerrie dan? Wel, kerrie is eigenlijk gewoon een aangepaste versie van curry waarin andere kruiden en specerijen zitten. Kerrie is in tegenstelling tot curry ook niet geroosterd en is eigenlijk gewoon niet meer dan een goedkoop alternatief voor de lekkere en hoogwaardige masala uit Suriname. Kerrie wordt dan eigenlijk ook niet of amper in de Surinaamse keuken gebruikt.
Wat is Kerriepoeder?
Zoals hierboven al aangegeven is kerrie een mengeling van een heleboel verschillende specerijen. In tegenstelling tot curry zijn deze specerijen en kruiden niet geroosterd. Er bestaat niet echt een vaste mengeling of een vast recept aan kruiden die in een kerrie moeten, en hetzelfde geldt voor curry.
In erg warme oorden bevat de curry vaak erg veel chilipoeder waardoor de curry erg rood is. In Nederland zien we vooral de madras curry en de curries uit de Surinaamse keuken.
Indien je zelf graag een curry of kerriepoeder maakt kun je eventueel de volgende kruiden en specerijen gebruiken:
Komijnzaad, korianderzaad, zwarte peper en gedroogde chili, bruin mosterdzaad en fenegriekzaad. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook kaneel, kardemom en zelfs venkel en piment toevoegen. Dat hangt allemaal af van wat jij lekker vindt!
Waar komt curry vandaan?
Curry vindt zijn oorsprong in zuid-Azie en de naam Curry komt van het Tamil woord Kari. Het wordt dan ook aangenomen dat curry afkomstig is van het Zuiden van India of Noorden van Sri Lanka.
Curry was wijdverspreid en werd zelfs in de late 14de eeuw gebruikt door Engelse koks aan het hof van Richard II. Daarnaast hielpen Christopher Columbus en de vele andere ontdekkingsreizigers van deze tijd met het verspreiden van exotische kruiden en curries. Zo werden er heel wat pepers en andere specerijen uit de Spice Islands meegebracht.
Curries zijn erg veranderd door de jaren heen. Wist je dat curries in de 14de en 15de eeuw helemaal niet pittig waren en dat er vaak peperbolletjes gebruikt werden in plaats van rode pikante pepers? Hetzelfde geldt trouwens ook voor Thaise curries.
Natte en droge curries
Wanneer we kijken naar de verschillende gerechten die met curry gemaakt kunnen worden zien we dat er een onderscheid is tussen droge en natte curries. Momenteel kennen we in België en Nederland vooral de gele curry of kerrie die dan met kip gegeten wordt. Dit is een perfect voorbeeld van een natte curry.
Droge curries worden zonder al te veel nat gekookt terwijl aan natte curries vaak kokosmelk, melk, room of tomatenpuree wordt toegevoegd. Curries worden dan opgediend met roti of naan of afhankelijk waar jij je curry eet ook rijst.
Kerrie marinade (ook wel eens roti marinade genoemd) is een erg lekkere marinade die erg vaak gebruikt wordt in de Surinaamse keuken. Met deze marinade kan jij je vlees niet enkel die typische Surinaamse smaak geven, je kan de kerrie ook gebruiken in lekkere wok gerechten en in sauzen. De marinades van Lufo zijn erg makkelijk en prettig te gebruiken. Deze kant-en-klare kerrie marinade maakt jouw leven heel wat makkelijker!
Is curry goed voor je?
Omdat curry heel wat verschillende specerijen en kruiden bevat zijn curries erg goed voor je. Zo staan ze bijvoorbeeld bekend als ontstekingsremmers en kunnen ze het lichaam op een natuurlijke manier reinigen en ontgiften.
Afhankelijk van de curry en natuurlijk ook hoe deze curry bereid was kan de curry erg veel vetstoffen zoals olie bevatten. Daarnaast bevatten heel wat curries een grote hoeveelheid aan zout wat ook weer niet zo goed voor je is.
Ben jij op zoek naar een lekkere Surinaamse marinade die erg makkelijk te gebruiken is? Bij Lufo ben je aan het goede adres. De sterk geconcentreerde marinades van Lufo helpen jou die authentieke Surinaamse smaken in Nederland op je bord te toveren.
Lufo biedt een heleboel verschillende typische marinades aan. Hun aanbod is verkrijgbaar in heel wat Nederlandse winkels en komt in de typische glazen potjes. Indien je graag wat meer leert over de marinades van Lufo of liever eerst wat recepten doorneemt kan je op deze website terecht.