Porties: 4 - Prep: 35 Minuten - Cook: 30 Minuten
Surinaame Pom Recept:
Pom staat bekend als een populair Surinaams gerecht, met kip en soms ook zoutvlees. Je hoeft het zoutvlees echter niet te gebruiken als je dat liever niet doet. Serveer de pom met wat witte rijst en geniet ervan!
Tips: Maak gemakkelijk een vegetarische Pom door het vlees weg te laten en vegetarische bouillon te gebruiken.
Pom is ook heerlijk op brood!
- SMAKELIJK ETEN!

Ingredients
- Recept voor Kip met Kerrie:
- 1 pak (1 kg) Lufo Pom Taya (pomtajer)
- 250 gram Lufo Canabeef zoutvlees
- 1 eetlepel olie
- 2 kippenbouten of 500 gram kipfilet
- 2 uien
- 2 grote tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 pak roomboter of margarine
- 2 Kippen bouillonblokjes
- 1 eetlepel suiker
- Sap van 2 zure handsinaasappels (ca. 125ml) of 2 eetlepels piccalilly met 125ml. water
- Zwarte peper, nootmuskaat, zout naar smaak en selderij (2 takjes klein gesneden)
- 2 glazen water (450 ml.)
Voorbereiding
- Lufo Pom Taya laten ontdooien.
- Het zoutvlees in 8 stukken snijden en uitkoken (2 x ca. 10 minuten uitkoken).
- De kipstukken inwrijven met zout, zwarte peper en nootmuskaat.
- De uien en tomaten in kleine blokjes snijden
- Verwarm de oven voor op 200 C graden
Bereidingswijze
- 200 gram boter in een pan smelten, de kip stukken hierin lichtbruin bakken (ca. 10 minuten), het zoutvlees erbij doen en 5 minuten meebakken.
- Het vlees uit de boter halen, de klein gesneden uien hierin fruiten en daarna de tomatenstukjes erbij doen.
- De tomatenpuree, de bouillonblokjes, het water en eventueel de klein gesneden selderij (1 takje) erbij doen.
- Het gebakken vlees weer in de pan doen en alles zachtjes gaar sudderen in ca. 10 minuten.
- Terwijl het vlees suddert, kan je de pomtajer met het sinaasappelsap (of de piccalilly) en het water mengen en goed roeren tot het een massa wordt.
- Het vlees uit de jus halen, iets meer dan de helft van de jus mengen met de taya-massa. De suiker bij de massa doen en deze op smaak afmaken met zout en zwarte peper.
- In een vuurvaste schaal (gewenste afmeting 25 x 20 x 7cm ) de helft van de taya-massa doen, hierop de stukken kip en zoutvlees om en om leggen, de rest van de jus erover gieten en eventueel de stukjes selderij (1 takje) erover strooien en bedekken met de overige taya-massa.
- Op de Pom wat klontjes boter (25 gram) doen en in de voorverwarmde oven, de Pom gaar bakken (ca. 100 minuten op 200 graden Celsius )
- De Pom is gaar, wanneer een mes erdoor gestoken alleen vet vertoont.
- Serveren met snijboontjes of kousenband en rijst. Eventueel kan er een tomatensausje (boter, uien, tomaten, zwarte peper, nootmuskaat, bouillonblokje, selderij) bij.
Surinaams eten binnen handbereik
Ons Assortiment
- All
- Bakkeljauw
- Kant & Klare 200gram
- Kerrie Recepten
- Lufo Marinade
- Pomtajer
- Zoutvlees