Surinaamse Moksi Alesi met Bakkeljauw Recept

Surinaamse-Bakkeljauw

Ingredients

Instructions

Bereidingswijze:

Bakkeljauw is ook een essentiƫle component voor veel Surinaamse gerechten en wordt in een groot aantal Surinaamse gerechten gebruikt, zoals Moksi Alesi en Teloh. De Lufo Bakkeljauw is graatvrij, dus zal dit Surinaams gerecht kan binnen 30 min geserveerd kunnen worden.

Als voorbereiding moet je de bakkeljauw voor 10 minuten in heet water weken of kook het 10 minuten in ruim water om het te ontzouten. De bakkeljauw in stukjes snijden en wassen, doe dit met veel water onder de kraan.

De ui & knoflook snipperen en in de olie lichtbruin bakken. Als deze iets glazig zijn dan doe je de tomaat (en de tomaten puree) erbij. Snufje zwarte of witte peper op smaak en goed blijven roeren.

De bakkeljauw erbij doen met 0,75 liter water en het geheel laten koken tot de bakkeljauw zacht is geworden.

De cocosmelk erbij doen, het kooknat afproeven en eventueel op smaak brengen met de bouillonblokjes.

De gewassen rijst toevoegen in de pan met bakkeljauw, bestrooien met zwarte peper en roer wederom goed om.

Naar behoefte iets water toevoegen en de hele peper er bovenop leggen.

Zodra alles kookt, het geheel onder zacht vuur, onder af en toe omscheppen zodat het rijst niet al te veel blijft plakken aan de onderkant van de pan. Na circa 45 minuten gaar koken, roer dan weer even om en proef het rijst om te zien of het gaar is.

Serveer tip:

Wees voorzichtig met de peper, maar het gerecht mag wel goed pittig zijn, hoe pittiger des te lekkerder. Garneer met Zuurgoed en zeker lekker te combineren met kouseband andere groentesoorten.

Eet smakelijk.